Захворювання органів травлення

Захворювання ШКТ – це збірний термін, який включає в себе патології різної етіології, при яких можуть вражатися відділи глотки, стравоходу, шлунка, кишечника. Згідно зі статистичними даними, ці недуги мають широку поширеність в усьому світі. Частіше діагностуються випадки патологій у чоловічої частини населення.

читати далі

Захворювання органів травлення - список:

Причини хвороби Уиппла Патологія розвивається внаслідок попадання в організм людини патогенного мікроорганізму Tropheryma whippelii – бактерії порядку актиноміцетів. Вважається, що шлях передачі –...
Причини гастроентериту У медицині виділяють ряд факторів ризику, внаслідок яких може розвиватися дана патологія це: паразитарні інвазії; поширення запального процесу з сусідніх органів; харчові отруєння; побічні...
Причини дискінезії жовчовивідних шляхів До етіологічних чинників, що провокують виникнення патології, відносять: нераціональне харчування – переїдання, голодування, вживання надмірно жирної їжі; нервові...
Причини панкреонекрозу До факторів ризику, які можуть призвести до даної патології, відносять: гостре запалення підшлункової залози; зловживання алкоголем; нераціональне харчування; жовчокам’яна хвороба; травми...
Причини синдрому Бадда-Кіарі Для виникнення патології необхідна наявність одного з факторів ризику, до яких відносять: внутрішньоутробні аномалії розвитку структур судинного русла печінки; травми органів черевної...
Причини синдрому мальабсорбції Дана патологія може виникати на тлі наступних станів: ферментна недостатність; паразитарні інвазії такі, як аскаридоз, лямбліоз, опісторхоз; структурні порушення...
Причини спазму стравоходу Хвороба може виникати на тлі різних захворювань, а саме: неврози; патологія опорно-рухового апарату наприклад, вертеброгенний езофагоспазм при остеохондрозі; похибки в...
Причини холангіту Факторами ризику, які можуть спровокувати виникнення патології, є: глистяні інвазії лямбліями, аскаридами, опісторхів; інфекційний процес бактеріального походження – стрептококи, паличка Коха,...
Причини хронічного ентериту Існує ряд хвороб, які можуть спровокувати дані патологічні зміни, а саме: інфекційні агенти; глистяні інвазії; механічне травмування слизової оболонки шлунково-кишкового тракту...
Причини ентериту До факторів ризику, які можуть спровокувати виникнення недуги, можна віднести: неправильне харчування – переїдання, голодування, вживання великої кількості жирної, смаженої, гострої...

Захворювання органів травлення

Причини захворювань травного тракту виглядають наступним чином:

  • неправильне харчування – переїдання, голодування, вживання
  • надмірної кількості жирної, вуглеводної їжі;
  • спадкова схильність;
  • медикаментозна інтоксикація;
  • шкідливі звички такі, як куріння, вживання алкогольних напоїв,
  • наркотичних речовин;
  • отруєння хімічними, отруйними, промисловими агентами;
  • ігнорування санітарних норм при приготуванні їжі;
  • попадання інфекційних збудників в організм;
  • супутні недуги.

Клінічна картина при ураженні різних органів травлення має свої відмінності. До типових симптомів захворювань шлунково-кишкового тракту відносять:

  • печія;
  • нудота;
  • блювота;
  • тяжкість і болі в епігастральній ділянці;
  • здуття живота;
  • порушення стільця – проноси, запори;
  • відрижка;
  • гіркоту в порожнині рота.

Також у вигляді алергічної реакції можна виявити шкірні прояви у вигляді висипки при хворобах шлунково-кишкового тракту.

У список захворювань шлунково-кишкового тракту входять патології різного генезу, а саме:

  • запальні – до них відносяться гастрит, ентероколіт, дуоденіт;
  • злоякісні новоутворення – це рак шлунка, кишечника;
  • незапальні – неспецифічний виразковий коліт;
  • функціональні – виразкова хвороба, синдром подразненого
  • кишечника, диспепсія;
  • органічні – це целіакія, хвороба Крона.

Також виділяють хвороби гострого перебігу та хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, що пояснюється різною тривалістю розвитку патологічного процесу.

Для діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту використовуються різні методи: опитування, об’єктивний огляд, лабораторні (аналіз крові, калу, сечі, шлункового соку) і інструментальні обстеження, а саме:

  • езофагогастродуоденоскопія – метод виявлення ураження стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки за допомогою ендоскопічної апаратури;
  • рентгеноскопія органів черевної порожнини;
    ультразвукове дослідження ОЧП;
  • колоноскопія – ендоскопічна процедура, за допомогою якої можна виявити патології товстого кишечника;
  • іригоскопія – рентгенологічне дослідження, що припускає введення в товсту кишку контрастної речовини з подальшим її обстеженням.

Лікування захворювань шлунково-кишкового тракту може бути консервативним і хірургічним – вибір залежить від конкретного клінічного випадку, симптоматики, наявності функціональних і структурних порушень внаслідок патологічного процесу, ризику розвитку ускладнень.

Важливим аспектом є дотримання дієти і правильного харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. У це поняття входить регулярний прийом їжі невеликими порціями 5-6 разів на добу, виключення з раціону жирної, гострої, надто солоною, перченою їжі. Дотримання оптимального співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Поповнення енергетичного запасу за рахунок вживання супів, каш, страв на пару.

Для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту було створено ряд нескладних рекомендацій, яких варто прислухатися і втілити в життя, а саме:

  • раціональне харчування;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • уникнення продуктів харчування з консервантами, харчовими
  • добавками;
  • виконання санітарних норм при готуванні;
  • своєчасне лікування супутніх захворювань;
  • здоровий сон;
  • прийом медикаментів строго відповідно до призначень лікаря.